Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Buhaiul de balta ( Botaurus stellaris )
  Order Ciconiiformes   Family Ardeidae

 

  Buhaiul de balta ( Botaurus stellaris ) este o pasare iubitoare de apa, intalnita mai ales in apropierea baltilor cu mult stufaris. Putem spune ca este o pasare specifica Europei de Est, unde cuibareste si isi creste puii. Este o pasre retrasa si sfioasa pe care o putem observa si fotografia destul de greu. Datorita habitatului restrans si limitat pe care il foloseste pentru cuibarit (intinderile mari de stuf des marginit de ape relativ adanci, bogate in peste) exista o oarecare fragilitate in existenta unei populatii stabile.

  Coloritul general al buhaiului de balta este galben-caramiziu cu striatii negre. Corpul este indesat iar picioarele si ciocul sunt relatic scurte daca ne raportam la familia starcilor din care face parte. Lungimjea corpului este de 70-80 cm, anvergura aripilor de 1,25 - 1,30 m iar greutatea este de aproximativ 1kg.

  Cuibul buhaiului de balta este construit in zone izolate, pe plauri sau in stufarisuri dese. De multe ori masculul se comporta ca o pasare poligama iar femela cloceste singura cele 4-6 oua timp de 25 de zile. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.