Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Califarul rosu ( Tadorna ferruginea )
  Order Anseriformes   Family Anatidae

 

  Califarul rosu ( Tadorna ferruginea ) este o pasare rara in Romania motiv pentru care este protejata prin lege. Si in Europa este o prezenta sporadica, cu densitati mai bune ale populatiei in Grecia si Turcia. La noi in tara poate fi intalnita in Delta Dunarii si foarte rar in lacurile din interiorul tarii. Prefera lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezenta omului. Sunt foarte sperioase si este greu sa te apropii de ele pentru observatii si fotografii. Datorita penajului frumos colorat califarul rosu este crescut ca pasare ornamentala. De altfel se considera ca multe din perechile care cuibaresc in Europa provin din crescatorii de unde au fost scapate accidental sau eliberate. Califarul rosu este puternic amenintat cu disparitia si necesita masuri urgente pentru conservare. Vanatoarea la aceasta specie este interzisa.

  Culoarea generala a penajului este caramizie cu nuante mai deschise spre cap. Femela are capul alb iar la mascul putem vedea un guler subtire de culoare neagra. Lungimea corpului este de 58-70 cm, anvergura aripilor de 1,1 - 1,35 m iar greutatea de 1,2 - 1,4 kg. Femela este mai mica decat masculul.

  Califarul rosu isi construieste cuibul asemanator califarului alb, in vizuini, crapaturi, printre stanci sau in scorburile copacilor. Femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an pe care le cloceste timp de 28 de zile. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.