Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Ciocanitoarea de stejar ( Dendrocopos medius )
  Order Piciformes   Family Picidae

 

  Ciocanitoarea de stejar ( Dendrocopos medius ) mai este cunoscuta si sub numele de ciocanitoarea pestrita mijlocie. Din numele latin ne dam seama ca este o ciocanitoate de talie medie. Este o pasare specifica Europei centrale care prefera padurile de foioase, in special cele de stejar. Este mai putin adaptabila, motiv pentru care dispare din zonele in care au loc defrisari masive sau acolo unde exista doar paduri tinere.

  Are un aspect tipic pentru ciocanitori doar ca pare un pic mai dolofana. Crestetul capului este rosu, un pic mai intens la mascul. Penele de sub coada sun roz-portocalii iar abdomenul este galbui cu mici striatii negre. are o lungime de 19-22 cm, deschiderea aripilor de 35 cm si o greutate de 60-75 g.

  Hrana este alcatuita din insecte seminte si fructe. De obicei cauta insectele pe truchiurile copacilor batrani si uscati si ciocaneste mai rar scoarta in cautarea lor.

  Cuibul este facut la mare inaltime de sol, intr-o scorbura care are un diametru de 4cm. Femela depune in mai-iunie 4-7 oua, perioada de incubatie este de 14-15 zile iar clocitul este asigurat de ambii parinti.

  Alte specii de ciocanitoare : Ciocanitoarea neagra , Ciocanitoarea pestrita mica , Ghionoaia verde , Ghionoaia sura , Ciocanitoarea pestrita mare , Ciocanitoarea de gradina , Capintortura 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.