Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cocosul de munte ( Tetrao urogallus )
  Ordinul Galliformes   Familia Tetraonidae

   

  Cocosul de munte ( Tetrao urogallus ) este un simbol al animalelor protejate prin lege si aflate in pragul disparitiei din Romania. De fapt el insusi este declarat monument al naturii. Este o pasare foarte greu de observat si fotografiat datorita atat obiceiurilor ei cat si faptului ca este din ce in ce mai rara. Cocosul de munte reprezinta trofeul suprem pentru multi dintre vanatori si asta l-a adus in pragul disparitiei fara a neglija si problemele de habitat cu care se confrunta. Mai ales dupa anii 90' din cauza defrisarilor masive este una din speciile puternic amenintate de disparitia spatiului vital.

  Cocosul de munte are penajul de culoare neagra,cu reflexii ruginii pe aripi,verde metalic pe gusa si piept si cu un rosu aprins deasupra ochilor. Femela difera mult de mascul atat la marime cat si la colorit. Ea este pestrita cu ruginiu ca si culoare predominanta la care mai gasim pete de alb si negru. Culoarea ciocului este alba la mascul si rosiatica la femela. Cocosul de munte poate ajunge pana la greutatea de 5 kg si lungimea de 1m iar femela poate ajunge la o greutate de 2,5kg si o lungime de 70cm.

  Cocosul de munte prefera padurile de conifere pure,motiv pentru care mai este numit si cavalerul muntilor inalti dar il putem intalni si in padurile mixte la limita lor superioara.

  La inceputul fiecarei primaveri este minunat sa urmaresti fascinatul dans nuptial al cocosului de munte. Fiecare cocos inceracca asa cum stie el mai bine sa-si atraga perechea iar spectacolul nu se lasa asteptat. Sunt momente unice si fericiti sunt acei care au reusit sa le vada.

  Femelele isi fac singure cuibul in care depun pana la 10 oua ce au dimensiunile celor de gaina,insa culoare lor este alba cu puncte brune.Perioada de incubatie este de 24 de zile.

  Hrana cococsului de munte este asemanatoare cu cea a gainilor domestice, constand in fructe,s eminte, diferite parti vegetale, insecte, larve.

  Mai ales puii au foarte multi dusmani naturali insa nici unul nu se compara cu actiunile omului atat directe cat si indirecte. 
   

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.