Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cormoranul mare ( Phalacrocorax carbo )
  Order Pelecaniformes   Family Phalacrocoracidae

 

  Cormoranul mare ( Phalacrocorax carbo ) este, asa cum ii spune si numele, cea mai mare specie de cormoran din tara (la noi mai gasim cormoranul mic si cormoranul motat). Este des intalnit pe tot cursul Dunarii, mai ales unde aceasta formeaza balti de revarsare. Cea mai mare concentratie a exemplarelor de cormoran mare o intalnim in delta. Este raspandit in toata Europa dar in locatii restranse. Exista si o subspecie,  Phalacrocorax carbo sinensis, despre care nu se cunosc date ca ar trai si in Romania si care are ca semn distinctiv penele de culoare alba de pe cap si gat.

  In prezent populatia de cormorani este in scadere din cauza interventiei omului care considera cormoranul o pasare extrem de daunatoare din punct de vedere piscicol. Sunt balti-crescatorii care au vanatori special angajati pentru a distruge populatiile de cormorani.

  Culoare predominanta la cormoranul mare este negrul. Pe burta si piept penele dese si marunte au reflexii albastrii metalice. Albul il gasim in zona obrajilor si a soldurilor. Pe spate si pe aripi penele sunt bine diferentiate ca niste solzi. Ciocul este puternic, incovoiat alb dedesubt si begru deasupara cu nuante de galben spre baza. Lungimea corpului este de 80 -100 cm, deschiderea aripilor de 1,3 - 1,6 m si greutatea de 2 - 2, 5 kg.

  Cormoranul mare cuibareste in colonii in salcii sau plopi. Femela depune pana la 4 oua albastrui iar perioada de incubatie este de 30 de zile. Puii pot zbura dupa 30 de zile de la eclozare. Coloniile sunt specifice prin zgomotul de nedescris pe care il produc.

  Pasari din aceeasi familie : Cormoranul mic 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.