Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cucul ( Cuculus canorus )
  Ordinul Cuculiformes   Familia Cuculidae

 

  Cucul ( Cuculus canorus ) este o pasare migratoare foarte raspandita in toata Europa. Prefera in general zonele impadurite sau palcurile de copaci izolati. In ultimii ani numarul cucilor a scazut foarte mult si necesita masuri urgente de conservare a speciei. Cucul este mai degraba cunoscut pentru cantecul sau celebru "cu-cu; cu-cu " decat pentru infatisare. De altfel este o pasare timida si greu de observat mai ales ca a devenit tot mai rara. Cucul este foarte prezent in credinta si cantecele populara de la noi.

  Penajul cucului are o coloratie generala cenusie cu ceva nuante maronii pe aripi. Pieptul si burta sunt albe-galbui , brazdate de dungi gri inchis. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Puii sunt pestriti, alb cu cenusiu. Lungimea corpului este de 34 cm, anvergura aripilor este de 55-65 cm iar greutatea de 100-130 g.

  Cucul este foarte apreciat de oameni pentru ca mananca omizile din livezi. Mucoasa de pe peretii stomacului retine perisorii de pe corpul omizilor care sunt apoi regurgitati. Dieta contine si multe alte specii de insecte.

  Un alt motiv pentru care a devenit celebru este modul ciudat prin care isi asigura urmasi. Nu isi construieste propriul cuib ci depune ouale in cuibul altor pasari, de obicei mai mici. Femela depune pana la 25 de oua ( de regula 9-10 ) cate unul in fiecare cuib. Dupa ce ies din ou, puii de cuc isi indeparteaza repede concurenta; imping cu picioarele puii si ouale parintilor adoptivi pana acestea cad din cuib si astfel va beneficia singur de toata atentia familiei adoptive. Este chiar hilara situatia in care puiul de cuc, de 2-3 ori mai mare decat parintii adoptivi, cere neincetat hrana.

  Toamna migreaza catre zonele centrale ale Africii si S Asiei. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.