Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Cucuveaua ( Athene noctua )
  Ordinul Strigiformes   Familia Strigidae

 

  Cucuveaua ( Athene noctua ) este un reprezentant de talie mai mica al familiei bufnitelor. Mai este denumita si bufnita mica. In Romania este prezenta pe tot teritoriul, mai putin in zonele inalte montane. In Europa lipseste din tarile nordice. Cucuveaua prefera padurile cu luminisuri, palcurile de copaci cu deschidere vizuala larga sau unele zone stancoase. Nu ocoleste nici gradinile si parcurile cu copaci batrani si scorburosi.

  Cucuveaua are un penaj pestrit in care predomina culoarea bruna punctata cu pete de culoare crem-galbui. Constitutia fizica este robusta, specifica bufnitelor, cu ochi mari dispusi frontal, gat scurt, cioc puternic si picioare puternice prevazute cu gheare si acoperite cu puf. Lungimea corpului este de 21-23 cm, anvergura aripilor de 50-55cm iar greutatea de 140-200 g.

  Cucuveaua este o pasare de prada care vaneaza atat ziua cat si noaptea. In general se hraneste cu rozatoare mici, insecte si mai rar cu alte specii de pasari de talie mica. Cucuveaua este o pasare foarte folositoare deoarece mentine sub control populatiile de rozatoare.

  Pentru cuibarit cucuveaua cauta scorburile din copaci, crapaturile din stanci si ziduri, podurile caselor parasite si chiar locuite si in constructiile industriale cum ar fi silozurile, zone in care gaseste un numar mare de rozatoare. Femela depune 2-5 oua intr-o singura serie pe an.

  Cucuveaua este o pasare sedentara, protejata prin lege a carei populatii se afla intr-un usor declin. In multe tari se desfasoara programe importante pentru conservare. Nu prezinta interes crescut pentru vanatoare care de altfel este interzisa la aceasta specie.



 




 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.