Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Erete sur ( Circus pygargus )
  Order Accipitriformes   Family Accipitridae

 

  Eretele sur ( Circus pygargus ) este o pasare de prada des intalnita in toata Europa. Prefera tinuturile uscate cu deschidere larga cum ar fi stepele, pasunile cu iarba relativ inalta sau lanurile de cereale. Recoltarea mecanizata a cerealelor si cosirea ierbii de pe pasuni reprezinta un mare pericol pentru specie, pentru ca de cele mai multe ori, aceste lucrari se fac inainte ca puii sa paraseasca cuibul. Din acest motiv, cuiburile identificate sunt marcate, pentru a fi ocolite la recoltare sau alte lucrari agricole. Cele mai numeroase efective se intalnesc in Franta, Spania, Belarus si Rusia. In Romanie poate fi observat mai ales in perioada de migratie, cand numarul lor creste semnificativ. Soseste primavara, in lunile martie si aprilie si pleaca in lunile octombrie-noiembrie catre locurile de iernat din Africa si Asia.

  Masculul este cenusiu ( sur ) cu capul in nuante mai inchise, spre albastrui si varful aripilor negre. Poate fi usor confundat cu eretele vanat insa are dimensiuni mai mici iar pe aripi are cate o dunga neagra asa cum se vede foarte bine si in imagini. Femela are un colorit brun-inchis cu nuante mult mai deschise, spre galben, pe burta. Exemplarele tinere au penajul asemanator cu femela. Lungimea corpului este de 40-45 cm, deschiderea aripilor de 1-1,2 m iar greutatea de 225 - 450 g.

  Hrana este alcatuita din mamifere si pasari mici, reptile si uneori insecte. De obicei zboara la joasa inaltime si ataca prada pe sol.

  Cuibul de erete sur este construit direct pe sol, in vegetatie inalta. Femela depune 4-5 oua in luna mai pe care le cloceste singura insa masculul este cel care asigura hrana. Incubatia dureaza 27-40 de zile iar puii pot zbura dupa inca o luna.

  Din aceeasi familie : Erete de stuf , 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.