Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Fugaci pitic ( Calidris temminckii )
  Order Charadriiformes   Family Scolopacidae

 

  Fugaciul pitic ( Calidris temminckii ) mai este numit si fugaci sur datorita culorii penajului. Cuibareste in zonele de tundra din Nordul Europei si ierneaza in Africa de Nord si Centrala si Asia de Sud. Putine exemplare ierneaza in zonele litorale europene. In Romania pot fi vazuti in perioada migratiei, toamna si primavara.

  Penajul este cenusiu in partile superioare si alb in partea inferioara. Ciocul este negru iar picioarele galben-verzui ; galbenul devine mai intens primavara si tot in aceasta perioada apar nuantele brune de pe aripi si spate si petele brun-inchis spre negru. Fugaciul pitic este o pasare mica , cu o lungime de 13-14 cm, deschiderea aripilor de 34-37 cm si greutatea de 20-40 g.

  Hrana fucaciului pitic este constituita din mici nevertebrate aflate pe malurile apelor, atat in vegetatia de pe mal cat si in aplele putin adanci.

  Comportamentul reproductiv este tipic pentru fugaci. Ambii parinti pot cloci cele 2-4 oua dimp de 21-22 de zile insa se poate si ca unul dintre parteneri sa paraseasca prima ponta pentru a se imperechea din nou. Partenerul ramas, fie el mascul sau femela, va cloci si va creste puii singur.

  Din aceeasi familie : Fugaci mic , Fugaci de tarm , Bataus , Becatina , Sitar de mal , Fluierar de mlastina 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.