Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Garlita mare ( Anser albifrons )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

 

   Garlita mare ( Anser albifrons ) este cea mai numeroasa specie din familia gastelor din Europa cu o populatie estimata de 250 000 de exemplare. Cuibareste in zona arctica a Europei, in special in tundra siberiana.

   In Romania poate fi vazuta in perioada migratiei care incepe la sfarsitul lunii octombrie. Sosesc in stoluri mari, uneori pot forma aglomerari de cateva mii de exemplare iar daca vremea este blanda pot ramane toata iarna la noi. Sunt considerate pasari foarte inteligente care folosesc aceleasi locuri si rute de migratie, pe care sunt capabile sa le gaseasca indiferent de vizibilitate sau conditii meteo. De obicei calatoresc noaptea in stoluri in forma de " V ", conduse de un lider, la mijloc sunt tinerii iar in coada stolului sunt garlitele mature. Ziua poposesc pe pajistile din imediata apropiere a apelor. Atunci cand nu zboara, petrec noptile pe luciul apelor pentru siguranta. Garlita mare este foarte prevazatoare si este foarte greu sa te apropii de un stol. Numarul mare face ca mereu sa fie " paznici " atenti la eventualele pericole. In special femelele sunt cele care asigura paza. De siguranta stolului profita si alte specii de pasari care in general sunt usor tolerate. Gasca cu gat rosu poate fi intalnita frecvent in aceste stoluri.

  Garlita mare are un penaj cenusiu cu dungi intunecate si late pe abdomen. Ciocul este roz iar la baza lui este o pata alba care ajunge pana la nivelul ochilor. Din acest motiv i se mai spune si gasca cu fruntea alba.  Exemplarele tinere nu au dungile de pe abdomen, ciocul are varful negru iar pata alba de la baza nu este la fel de evidenta. Este o pasare de talie mare dar mai mica decat gasca de vara. Lungimea corpului este de 65-78 cm, deschiderea aripilor de 1,3 - 1, 65 m iar greutatea de 1,9 - 2,5 Kg.

  Vara, hrana este alcatuita din iarba si radacini iar pe perioada migratiei se adauga dietei si cerealele ramase pe campurile cultivate.

  Asa cum am mai spus, garlita mare cuiobareste in zona pajistilor umede din Nordul Europei, in special in Siberia si Groenlanda. Cuibul este construit din vegetatie, direct pe pamant iar femela depune in luna iunie 5-6 oua pe care le cloceste 22-27 zile. Parintii, in special masculul, sunt foarte agresivi in apararea cuibului si iarasi, de aceasta siguranta profita si alte specii de pasari. Bobocii sunt capabili de primul zbor dupa 38-45 de zile insa raman cu parintii tot anul.

Din aceeasi gfamilie : Gasca de vara , Garlita mica , Rata mare, Rata mica, Califarul alb, Califarul rosu, Rata rosie, Rata cu cap castaniu, Rata lingurar, Rata caraitoare , Rata cu ciuf , Rata pestrita 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.