Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Mihaltul ( Lota lota )
  Ordinul Gadiformes  Familia Lotidae

 

  Mihaltul ( Lota lota ) este un peste intalnit in toate raurile de la noi din tara. O frecventa mai mare o are in Mures, Olt, Somes, Crisuri, Bega, Timis. Mai rar este intalnit in Dunare si foarte rar in Delta Dunarii. In unele tari europene mihaltul este in pragul disparitiei iar in Marea Britanie se crede ca ar fi disparut din 1970.

  Desi este un peste din familia codului, mihaltul seamana mult cu somnul. Caracteristicile sale sunt gura subterminala, o singura mustata aflata sub gura si inotatoarele ventrale situate inaintea celor pectorale. Ochii sunt mici, pozitionati pe fata dorsala a capului si departati intre ei. Corpul este acoperit cu solzi mici, bine fixati in piele. Coloritul variaza in functie de mediul in care traieste. In general pe spate este brun-cafeniu cu nuante maslinii, pe laterale este galbui si albicios spre burta. Dimensiunile corporale medii sunt de 30-50cm in lungime si o greutate de 0,5-2kg. In cazuri exceptionale poate ajunge la peste 1m lungime si 25kg.

  Mihaltul este un peste rapitor care se hraneste mai ales noaptea cu pesti, crustacei, diferite nevertebrate.

  Reproducerea are loc in lunile decembrie-ianuarie iar femela depune in zonele cu apa limpede, curent slab si prundis pana la 400 000 de icre.



 
   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.