Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Muscarul sur ( Muscicapa striata )
  Ordinul Passeriformes   Familia Muscicapidae

 

  Muscarul sur ( Muscicapa striata ) este o pasare mica, cam de aceleasi dimensiuni cu vrabia. Dintre toate cele patru specii de muscar intalnite la noi, muscarul sur este cel mai raspandit. Sunt multe pasari care prind muste ocazional direct din aer. Muscarul sur este specializat in asemenea capturi. De obicei sta pe o creanga uscata de unde face zboruri repetate pentru a-si captura hrana care este alcatuita din muste si alte insecte zburatoare mici.

  Penajul are un colorit general cenusiu. Pe cap si pe spate este brun-cenusiu, pe gat si pe piept este striat intr-o alternanta de cenusiu cu crem iar inspre burta devine mai albicios. Ciocul si picioarele sunt de culoare neagra. Lungimea muscarului sur este de aproximativ 14cm, anvergura aripilor de 25cm iar greutatea maxima de 19g.

  Cuibul este construit in scorburi, in crapaturile copacilor, in cuiburi vechi sau in spatiile din ziduri si cladiri. Cuibul este captusit cu iarba, par si pene. Femela depune 3-5 oua. Daca sunt conditii bune este crescuta si a doua serie de pui.

  Muscarul sur este o pasare migratoare. Vine la noi in luna mai sau chiar mai tarziu si pleaca in luna octombrie catre zonele mai calde din nordul Africii. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.