Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pelicanul comun ( Pelecanus onocrotalus )
  Ordinul Pelecaniformes   Familia Pelecanidae

 

   Pelicanul comun ( Pelecanus onocrotalus ) este o pasare de talie mare, care poate ajunge la o lungime de 140 cm si o greutate de 10 kg. Atrag atentia mai ales prin ciocul lor mare sub care se afla un sac de piele, de culoare galbena, folosit la transportul pestilor prinsi catre cuiburile cu pui. Zonele preferate de pelicani sunt cele cu apa putin adanca si cu ape domoale, bogate in peste, unde isi pot prinde usor prada cu ciocurile lor imense.

   La noi in tara ii gasim de la sfarsitul lunii martie si pana in octombrie in Delta Dunarii, unde revin an de an pentru a-si face cuiburile si pentru a creste puii. Coloniile de pelican comun se stabiles in jurul plaurilor, mici insule de stuf plutitoare, pe care isi fac cuibul. De obicei femela depune 2-3 oua pe care ambii parinti le clocesc timp de 35 de zile.

  In acest moment pelicanul este o specie protejata in toata Europa si inca ne putem mandri cu aproximativ 2500 de perechi de pelicani care cuibaresc in fiecare an in Delata Dunarii - aceasta fiind si cea mai mare populatie de pelicani din Europa. In Romania pelicanul este declarat monument al naturii iar patrunderea in colonii este stric interzisa dar nu neaparat si respectata. Au fost situatii in care pelicanii au parasit colonia, lasand in urma cuiburile cu oua sau pui, din cauza apropierii prea dese si in mod repetat a grupurilor de turisti.

  Relatarile unor exploratori straini ajunsi in Dobrogea la sfarsitul secolului al XIX lea povestesc de existenta unor colonii incredibile pe toata suprafata Dobrogei unde numarul pasarilor depasea orice imaginatie umana. Faptul ca este considerat de catre pescari o pasarea lacoma, care consuma 10 kg de peste pe zi, desi nu este adevarat, pelicanul consuma maxim 3kg de peste zilnic, a adus aceasta pasare in pragul disparitiei. In timp in Delta Dunarii au fost facute numeroase expeditii de masacrarea pelicanilor in care se dadeau foc plaurilor pe care cloceau pelicanii sau in care vanatorii erau rasplatiti pentru fiecare pelican vanat. 

pelican 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.