Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pescarusul albastru ( Alcedo atthis )
  Ordinul  Coraciiformes  Familia Alcedinidae

pescarus albastru - pescarel albastru  

  Pescarusul albastru ( Alcedo atthis ) este o pasare de talie mice, cu o lungime de 18 cm, dar de o frumusete deosebita. Are reflexii si luciri de spui ca este o faptura din povesti sculptata in pietre pretioase. La noi este la mare intrecere in frumusete cu prigoria. Este o incantare deosebita a ochiului atunci cand le zarim. Mai este cunoscut si sub denumirea de pescaras albastru.

  Corpul pescarusului albastru pare scund si indesat, cu coada scurta si ciocul lung. Pare o torpila gata de lansare. Pe spate si pe crestetul capului gasim diferite nuante de albastru, de la albastru deschis ca cerul si pana la albastru cenusiu. Pe burta este brun rosiatic. Gasim si cateva zone albe, sub cioc si de fiecare parte a capului. Deschiderea aripilor este de 24-26 cm iar greutatea de 3540 g.

  Pescarusul albastru este in numar mai mare in delta dar il putem vedea si in apropierea apelor de munte. De obicei sta pe o creanga deasupra apei, ca o stana de piatra iar atunci cand zareste prada plonjeaza in apa ca o sageata. Dupa ce revine pe greanga cu pestisorul in cioc, il aseaza astfel incat sa vina cu capul inainte. Prefera apele limpezi unde poate observa mai usor prada. Dupa ploi, atunci cand vin apele tulburi nu se poate hrani.

  Cuibul il construieste in malurile apelor, printr un tunel de aproximativ 1m si cu o camera in capat. In luna aprilie femela depune pana la 6 oua pe care le clocesc cu randul ambii parteneri. Perioada de incubatie este de 20 de zile iar daca conditiile sunt favorabile creste in fiecare an 2 serii de pui.

  Pescarusul albastru este o pasare sedentara. Migreaza doar exemplarele care cuibaresc in N-E Europei. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.