Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pietrarul sur ( Oenanthe oenanthe )
  Ordinul Passeriformes   Familia Turdidae

pietrarul sur  

  Pietrarul sur ( Oenanthe oenanthe ) este si el un oaspete de vara la noi. Soseste primavara timpuriu, prin luna martie si pleaca toamna in luna octombrie. Se stabileste in zonele stancoase, cu ziduri, in zonele cu pietris si grohotis si mai rar in malurile nisipoase insa tot timpul in apropierea pajistilor deschise, acolo unde isi gaseste cu usurinta hrana.

  Pietrarul sur mascul este gri pe cap si pe spate si de aici i se trage si numele. Aripile si coada sunt de un brun inchis iar pe partea inferioara a corpului penajul este de culoare crem. Pe cap, in dreptul ochilor, se poate vedea o dunga de culoare brun inchisa. Femela are penajul brun deschis spre crem , cu coada si aripile mai inchise la culoare. Lungimea pietrarului sur este de aproximativ 15cm, anvergura aripilor de 32cm si greutatea de 30gr.

   Pietrarul sur isi face cuibul in crapaturile pietrelor, in ziduri, in scorburile din maluri iar femela il captuseste cu fire de par si pene. Ponta contine 5-6 oua. Perechile cresc si 2 serii de pui pe an.

  Hrana pietrarului sur este alcatuita in principal din insecte dar consuma si diferite fructe si seminte. Atunci cand hrana incepe sa dipara, in luna octombrie migreaza spre zonele mai calde din Africa. In timpul migratiei zboara numai noaptea iar ziua se odihneste si cauta hrana. 

pietrar sur femela

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.