Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pitigoiul codat ( Aegithalos caudatus )
  Ordinul Passeriformes   Familia Aegithalidae

Pitigoiul codat - Aegithalos caudatus  

  Pitigoiul codat ( Aegithalos caudatus ) este o pasare sedentara, de dimensiuni mic dar de o frumusete deosebita. Prefera padurile de foioase si cele mixte dar poate fi vazut si in parcuri, gradini si livezi. Pitigoiul codat este raspandit in toata Europa, mai putin extremele nordice. Se cunosc doua subspecii europene, una intalnita in Europa de Vest, Aegithalos caudatus europaeus, care are ca semn distinctiv o spranceana de culoare neagra care se prelungeste pana pe spate iar nuantele de roz sunt mai putine sau chiar deloc la exemplarele din Peninsula Iberica. Aegithalos caudatus caudatus este subspecia care traeste in Europa de N si de E si are capul complet alb iar nuantele de roz sunt mult mai prezente. Este subspecia cea mai frumos colorata si avem norocul sa o putem vedea si la noi. Sunt intalnite si variatii ale celor doua subspecii care pot fi intalnite si in Romania.

  Culoarea generala a pitigoiului codat este de alb cu nuante de roz si caramiziu. Ceafa este de culoare neagra si la fel si varfurile aripilor si coada. Putem vedea si doua pene de culoare alba de o parte si de alta a cozii. Lungimea corpului este de 15 cm, anvergura aripilor de 16-19 cm iar greutatea este de 7-9 g.

  Cuibul pitigoiului codat este o adevarata opera de arta. Acesta are forma sferica sau putin alungita, cu intrarea din lateral. Constructia cuibului este facuta din licheni, panze de paianjeni, par si pene ceea ce ii confera proprietati elastice si o rezistenta deosebita. Din acest motiv cuibul se mareste odata cu cresterea puilor. Femela depune 8-12 oua intr-o singura serie pe an.

  Hrana pitigoiului codat este alcatuita in principal din insecte mici. Iarna se aduna in grupuri mici care sunt intr-o miscare continua in cautarea hranei.

  Alte specii de pitigoi : Pitigoiul albastru , Pitigoiul de bradet , Pitigoiul mare 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.