Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Pitigoiul mare ( Parus major )
  Ordinul Passeriformes   Familia Paridae

 

  Pitigoiul mare ( Parus major ) este cea mai des intalnita si mai cunoscuta specie de pitigoi de la noi. Este o pasare mica, cu o lungime de 15 cm dar foarte frumoasa si dragalasa. Este printre putinele pasari care ne inveselesc gradinile si iarna.

  Cand il privim avem impresia ca este un clovn. Are pe cap o caciula neagra,obrajii de culoare alba, un guler si o linie mediana, care traverseza pieptul si pantecele, tot negre. Pe spate este de culoare maslinie cu ceva dungi albe iar pe abdomen de un galben cenusiu. Pe aripi este de un cenusiu inchis cu nuante de alb si albastru. Deschiderea aripilor este de 22-25 cm iar greutatea de 16-21 g.

  Pitigoiul mare se hraneste in prioncipal cu insecte dar mananca cu placere si diferite seminte si fructe de padure, mai ales iarna cand insectele lipsesc.

  Pitigoiul mare este foarte jucaus si vioi, curios din cale-afara dar in acelasi timp foarte prevazator atunci cand exploreaza teritorii noi. De multe ori este foarte greu sa te apropii de el. Il putem intalni din padurile joase de campie dar si in padurile de conifere. Nu rateaza ocazia de a se instala in gradini si parcuri acolo unde gaseste hrana din abuntenta.

   Femela depunde pana la 12 oua iar perioada de incubatie este de 14 zile.

  Alte specii de pitigoi : Pitigoiul albastru , Pitigoiul codat , Pitigoiul de bradet



 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.