Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Presura galbena ( Emberiza citrinella )
  Ordinul Passeriformes   Familia Emberizidae

 

  Presura galbena ( Emberiza citrinella ) este raspandita in aproape toata Europa, mai putin Peninsula Iberica si nordul extrem. La noi in tara este o pasare specifica zonelor impadurite de deal insa poate fi intalnita si in padurile mai joase sau in vaile muntilor.

  Presura galbena are un penajul in care predomina culorile galben si brun. Galbenul este prezent pe cap si pe burta iar diferitele nuante de brun le intalnim pe spate si pe aripi. La mascul se poate observa o pata rosiatica pe spate care este mult mai intensa primavara cand este si perioada imperecherii. Presura galbena are lungimea corpului de 16 cm, anvergura aripilor de 23-29 cm iar greutatea de 25-30g.

  Presura galbena isi construieste cuibul direct pe sol in ierburile inalte sau in tufisurile joase. Femela depune cate 3-5 oua in 2-3 serii pe an iar perioada de incubatie este de 14 zile.

  Hrana este alcatuita in principal din seminte pe care le cauta direct de pe sol si mai rar din insecte. Iarna se aduna in stoluri mari care sunt mereu in cautarea terenurilor cu seminte. Migreaza doar exemplarele din Nordul Europei si din acest motiv la noi se observa o crestere a populatiilor in perioada de iarna. Presura galbena nu este o specie amenintata cu disparitia si nici nu reprezinta interes vanatoresc. 


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.