Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Prigoria ( Merops apiaster )
  Ordinul Coraciiformes   Familia Meropidae

 

  Prigoria ( Merops apiaster ) o putem considera fara tagada una din podoabele lumii noastre pasaresti. Este atat de viu si frumos colorata incat ai impresia ca este o bucata din curcubeu, pare ca este o pasare exotica din padurile tropicale ratacita pe la noi. In Europa, prigoria este intalnita doar in zonele sudice cu un climat mai cald. In momentul de fata numarul prigoriilor este in scadere si necesita masuri de conservare. La noi pot fi vazute pe tot cuprinsul tarii in carierele de piatra sau in malurile lutoase in care sapa galerii pentru a-si face cuibul.

  Prigoria mai este denumita si albinarel sau viespar pentru ca sunt o pacoste pentru apicultori, consumand albinele cu mare placere. Se spune ca atunci cand gaseste cate un cuib de albine nu pleaca de acolo pana nu le mananca pe toate.

  La infatisare prigoria seamana cu o mierla numai ca e mai zvelta si are ciocul mai lung si mai subtire si cu coada un pic mai lunga. Are o lungine de aproximativ 28 cm, anvergura aripilor de 40 cm si o greutate de 50-70 g. Pe vremuri erau foarte cautate pentru penele lor care erau folosite in scopuri ornamentale.

  Le place foarte mult sa manance albine si viespi dar nu se dau deoparte nici de la cosasi si lacuste precum si alte insecte.Pot consuma pana la 200 de insecte pe zi.

  Cuiburile le fac in malurile lutoase in niste galerii pe care le sapa singure. Lungime tunelului este in medie de 1m si la capat cu o camera unde se afla si cuibul. Femela depune pana la 7 oua si ambii parteneri clocesc cu randul. Perioada de incubatie este de 22 de zile.

  Prigoriile sunt pasari migratoare. Vin la noi destul de tarziu,prin luna aprilie si pleaca in luna octombrie. Suporta greu frigul si de aceea in zilele urate si ploioase o sa le vedem stant suparate pe o crenguta. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.