Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rata cu cap castaniu ( Aythya ferina )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

Rata cu cap castaniu ( Aythya ferina )  

  Rata cu cap castaniu ( Aythya ferina ) este o specie de rata salbatica relativ rara care poate fi intalnita mai des in delta si in baltile din apropierea cursului inferior al Dunarii. Rata cu cap castaniu este prezenta la noi atat ca pasare de pasaj cat si ca pasare clocitoare pe timpul verii. In Europa este o specie de rata specifica pentru partea de N-E, insa cu densitati mai mari ale perechilor clocitoare in partea de nord. In restul Europei poate fi vazuta razlet si foarte local.

  Maculul are capul castaniu, pieptul si coada de culoare neagra, abdomenul gri-albicios iar spatele si aripile de culoare gri. Ciocul este de culoare neagra cu o pata alba la unele exemplare iar ochii sunt de culoare rosie. Femela are o coloratie maronie cu o dunga mai deschisa la culoare in dreptul ochilor. Exemplarele imature au un penaj brun inchis. Lungimea corpului este de 42-49 cm, deschiderea aripilor de 72-82 cm iar greutatea de 0,7-1 kg.

  Rata cu cap castaniu este o rata scufundatoare care se hraneste cu vegetatia de pe fundul apei.

  Cuibul este construit in stuf in imediata apropiere a apei. Femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an si se ocupa singura de cresterea puilor. Din acest motiv, in perioada verii, vom vedea pe luciul baltii grupuri formate doar din masculi si eventual exemplare imature in timp ce femelele se ocupa izolat de cresterea puilor.

  Alte rate care traiesc la noi : Rata mare, Rata mica, Califarul alb, Califarul rosu, Rata rosie, Rata cu ciuf, Rata lingurar, Rata caraitoare , Rata motata , Rata pestrita 
stol de rate cu cap castaniu in zbor

ratoi de rata cu cap castaniu   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.