Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Rata rosie ( Aythya nyroca )
  Ordinul Anseriformes   Familia Anatidae

Rata rosie - Aythya nyroca  

  Rata rosie ( Aythya nyroca ) este cea mai rara specie de rata salbatica din Europa. Poate fi intalnita in Sudul, Centrul si Estul Europei dar foarte localizat. In Romania traiesc aproape o treime din cele 39 000 de perechi din Europa. In Delta Dunarii si in baltile din Lunca Dunarii traiesc cele mai multe exemplare. In momentul de fata se deruleaza mai multe programe europene de protectie si conservare a ratei rosii. Iarna, rata rosie se retrage catre Bazinul Marii Negre, al Marii Mediterane sau in Africa de Nord. Vanatoarea este strict interzisa la rata rosie insa se poate intampla ca sa fie confundata cu femelele altor specii de rata. De aceea este foarte bine ca mai ales vanatorii incepatori sa se informeze bine asupra caracteristicilor speciilor de rate pe care le pot vana sau nu.

  Rata rosie are un colorit caramiziu intens, mai ales pe cap, cu nuante mai inchise pe aripi. Femela arte acelasi colorit al penajului dar in nuante mai sterse. Atrag atentia in mod deosebit ochii masculului de culoare deschisa care sunt intr-un contrast evident cu penajul. Femela are ochii negri. Abdomenul are o pata de culoare alba si la fel si zona subcodala. Lungimea corpului este de 38-42 cm, deschiderea aripilor de 60-67 cm iar greutatea de 450-650 g.

  Rata rosie isi procura hrana atat de pe suprafata apei cat si prin scufundari, de pe fundul apei. Dieta consta in seminte, radacini, diferite materii vegetale si vietuitoare acvatice mici.

  Cuibul este construit in vegetatia deasa din imediata apropiere a apei iar femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe an. Doar rata cloceste ouale timp de 24-26 de zile si are grija de pui. In acest timp masculii se aduna in grupuri mici. 
 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.