Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sarpele de alun ( Coronella austriaca )
  Ordinul Squamata    Subordinul Serpentes   Familia Colubridae

 

  Sarpele de alun ( Coronella austriaca ) este raspandit in aproape toata Europa, fiind considerat o specie comuna. Cu toate astea, nu este vazut foarte des pentru ca prefera sa dispara atunci cand simte pericol. In Romania poate fi intalnit de la mare si pana la altitudini de 1500 de metri, in zone uscate si insorite, cu vegetatie arborescenta bogata sau pe stanci.

  Sarpele de alun este cu siguranta unul din cei mai frumosi serpi din Romania. Masculii au o coloratie galbena sau rosie cafenie in timp ce femelele sunt cenusii-cafenii pana la masliniu. Exemplarele pot ajunge pana la 75 cm insa in mod exceptional pot depasi 1 m.

  Hrana este alcatuita in principal din insecte, soparle, pui de serpi si mai rar din soareci si pasari mici. Sarpele de alun este un sarpe constrictor iar muscatura lui nu este veninoasa si total inofensiva pentru om.

  Femela depune 2-15 pua, de doua ori pe an, in lunile august si octombrie. Tinerii ajung la maturitate la 4 ani si traiesc pana la 8 ani.

  Alte specii de serpi : Sarpele de apa , Sarpele de casa , Sarpele lui Esculap , Sarpele rau , Vipera cu corn , Vipera de stepa , Vipera comuna 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.