Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 

 
  Scoicarul ( Haematopus ostralegus )
  Order Charadriiforme   Family Haematopodidae

 

  Scoicarul ( Haematopus ostralegus ) este o pasare care poate fi intalnita in toate zonele litorale din Europa si destul de rar in interiorul continentului, de obicei pe malurile lacurilor cu substrat pietros si nisipos si cu multe scoici. In Romania poate fi vazut doar vara, pe malurile Marii Negre, in Delta Dunarii si destul de rar in bazinul Dunarii. Toamna migreaza catre zonele litorale mediteraneene.

  Scoicarul este usor de recunoscut dupa penajul sau alb-negru dar mai ales dupa culorile rosu-portocaliu ale ciocului, picioarelor si ochilor .Pe timpul iernii, culorile isi pierd din intensitate, varful ciocului devine negricios iar la gat apare un guler de culoare alba. Exemplarele tinere au penajul alb-brun-cenusiu, capul negru, picioarele roz-pal iar ciocul galben-portocaliu cu varful negricios. Lungimea corpului este de 40-45 cm, deschiderea aripilor de 80-85 cm iar greutatea de 400-700g.

  Hrana este alcatuita din viermi, crustacee, lipitori si diferite insecte si larvele lor. Este un maestru in deschiderea scoicilor pe care le apuca cu ciocul si le loveste puternic de pietris sau de nisip pana se desfac. Acestea din urma i-au dat si numele.

  Cuibul este foarte simplu si consta dintr-o mica scobitura in nisip sau pietris, uneori ascuns in smocurile de iarba de pe mal. Femela depune 2-3 oua intr-o singura serie pe an in perioada aprilie-mai. Pentru cuibarit, cele mai multe exemplare prefera Nordul Europei. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.