Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sorecarul comun ( Buteo buteo )
  Ordinul  Accipitriformes  Familia Accipitridae

 

  Sorecarul comun ( Buteo buteo ) este printre cele mai des intalnite pasari de prada din Europa si din tara noastra. Sorecarul comun este raspandit atat in zonele impadurite cat si in campiile intinse unde foloseste orice punct mai inalt ca loc de observatie. Sunt exemplare care s-au adaptat si care se inmultesc in marile orase care le ofera o varietate si o concentratie mare a prazii. Popular mai este denumit uliu sau uliu sorecar.

  Variatiile de culoare ale sorecarului comun sunt mari de la un exemplar la altul, de la nunate deschise, spre alb, cu puncte brun inchis si pana la un colorit caramiziu aproape complet. Cel mai des este intalnit sorecarul comun cu un colorit intermediar, brun roscat pe spate si cu semnul "U" caracteristic de pe gusa de culoare deschisa. Are o constitutie robusta, cu gatul scurt, aripi late si capul relativ mare. Ciocul si picioarele au forma specifica pasarilor de prada. Dimensiunile sunt ale unei pasari de prada de talie medie, cu o lungime de 50-57 cm, anvergura aripilor de 1,15- 1,30 m si o greutate de 550- 1200 g.

  Hrana sorecarului comun este alcatuita in special din mamifere mici ca iepurii sau soarecii si mai rara cu diferite specii de pasari si chiar insecte. Este si o pasare oportunista care nu refuza o masa usoare cum ar fi animalele lovite de masini.

  Sorecarul comun isi construieste cuibul in copacii batrani si inalti sau pe stanci. Femela depune 2-4 oua intr-o singura serie pe an.

  Din familia Accipitridae : Sorecarul incaltat 
 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.