Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Sturzul viilor ( Turdus iliacus )
  Ordinul Passeriformes   Familia Turdidae

 

  Sturzul viilor ( Turdus iliacus ) este o pasare specifica nordului Europei, in special pentru Peninsula Scandinava si zona Siberiana unde prefera sa-si creasca puii. In Romania este intalnit in sezonul rece, incepand cu luna octombrie si pana in aprilie-mai si poate fi observat in zonele cu multe tufisuri sau in vii, de unde a primit si numele.

  Sturzul viilor este un sturz de dimensiuni mici, cu un penaj predominat brun. Pieptul, gusa si cu burta sunt albe cu puncte brune. Flancurile sunt rosii-caramizii iar in zbor se poate vedea coloratia rosie de sub aripi. Specific speciei este spanceana de nuanta deschisa care porneste de la baza ciocului si pana la ceafa. Nu exista diferente majore intre mascul si femela. Sturzul viilor are o lungime de 21 cm, o deschidere a aripilor de 33-35 cm si o creutate de 55-75 g.

  Sturzul viilor are un meniu foarte variat. In general se hraneste pe sol cu seminte, viermi, insecte, fructe de padure si cu fructele ramase in copacii din livezi.

  Sturzul viilor isi face cuibul in tufisuri, arbusti sau direct pe pamant, intr-o scobitura si are forma unei cupe. Femela depune 4-6 oua in doua serii pe an pe care le cloceste 12-13 zile.

  Pasari din aceeasi familie : Sturzul cantator , Sturzul de vasc , Cocosarul , Graurul , Mierla , Mierla gulerata , Maracinarul mare , Maracinarul negru , Pietrarul sur , Codros de padure , Macaleandru 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.