Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Broasca testoasa de apa ( Europeana ) ( Emys orbicularis )
  Ordinul Testudines   Familia Emydidae

 

  Broasca testoasa de apa ( Emys orbicularis ) mai este denumita si testoasa europeana sau testoasa de balta. Dupa cum ii spune si numle ii plac baltile si lacurile dar si apele curgatoare cu un curent slab. Prezenta ei in tara noastra este destul de sinuoasa; sunt zone unde este reprezentata bine, cum ar fi Delta Dunarii si zone de unde a disparut in totalitate. In momentul de fata este o specie protejata pentru ca este o specie afectata foarte mult de disparitia habitatului, a lucrarilor de indiguire si amenajare, a poluarii apelor si nu in ultimul rand de rea credinta din partea unora.

  Broasca testoasa de apa poate ajunge la o lungime de maxim 25 cm. Forma corpului, sau mai bine zis a carapacei difera in functie de stadiul de dezvoltare. Puii au forma corpului rotunda si pe masura ce ajung la maturitate acesta se alungeste si ajunge la forma eliptica. Culoarea este cafeniu inchis spre negru cu presarat cu puncte galbene.

  Broasca testoasa de apa se hraneste cu pesti, mormoloci, raci, diferite insecte si viermi acvatici. Mai rar consuma diferite rozatoare si pasari mici. Se hraneste frecvent sub apa unde isi rupe prada in bucati pe care le poate inghiti.

  Incepand cu luna aprilie femela depune pana la 16 oua care eclozeaza toamna sau chiar primavara urmatoare. Puii sparg coaja oului cu ajutorul unui dinte de eclozare situat pe maxilarul superior. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.