Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vipera comuna ( Vipera berus )
  Ordinul Squamata    Subordinul Serpentes   Familia Viperidae

vipera comuna  

  Vipera comuna ( Vipera berus ) este cea mai intalnita specie de vipera de la noi din tara. Este intalnita atat in zonele montane cat si in cele de deal. Vipera comuna este un sarpe veninos si putem spune ca este responsabila pentru teama oamenilor de serpi in general. Cu toate aceste realitatea despre vipera este ca este un sarpe car musca doar daca este provocat si ca ultima varianta de aparare. In general prefera sa fuga si sa se ascunda atunci cand simte prezenta omului. Poate si din acest motiv sunt si destul de greu de vazut.

  Culoarea viperei comune difera mult in functie de mediul in care traieste si chiar de la un exemplar la altul. In zonele montane culoare generala este de la gri inchis si pana la brun cu pete negre pe spate iar pe burta de culoare galbena. In zonele de deal culoarea generala este bruna-rosiatica cu pete inchise pe spate. Este foarte des intalnita si forma melanica care are o coloratie neagra aproape complet. Pe cap in zona maxilarului putem vedea o linie alba. Ochii viperelor sunt de culoare rosie, asemanatori felinelor.

  Vipera comuna este un sarpe de talie mijlocie spre mica. Corpul ajunge la o lungime de maxim 70cm si are o structura robusta.

  Viperele prefera versantii cu mult soare, de obicei cei cu pozitionare sudica unde stau si lenevesc foarte mult la soare. In acest fel isi incarca "bateriile" cu energie pentru activitatile zilnice.

  Hrana viperelor este constituita in general de mamifere mici si insecte pe care le vaneaza cu ajutorul veninului. Viperele sunt animale vivipare, nasc pui vii. 
vipera comuna - forma melanica

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.