Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vipera cu corn ( Vipera ammodytes montadoni ) si ( Vipera ammodytes ammodytes )
  Ordinul Squamata    Subordinul Serpentes   Familia Viperidae

vipera cu corn  
vipera ammodytes montadoni

  Vipera cu corn are doua subspecii care difera una de alta mai ales prin zona geografica in care traiesc.Vipera ammodytes montadoni o gasim in toata Dobrogea, mai putin in Delta Dunarii. Prefera zonele pietroase cu mult soare. A doua subspecie, vipera ammodytes ammodytes o intalnim in partea de S-V a tarii, in zonele de munte si de deal. Vipera cu corn din zona Dobrogei este mai mica decat cealalta subspecie si ajunge la maxim 70cm insa are corpul un pic mai indesat. Are cel mai periculos venin dintre toate speciile de vipere intalnite la noi in tara. Vipera ammodytes ammodytes ajunge la o lungime de maxim 90 cm.

  Coloritul viperei cu corn difera in functie de habitat.In general au o coloratie cenusie-galbuie si pana la aramiu, culoare mai des intalnita la femele.Pe spate se observa desenul de culoare inchisa in zigzag de romburi continuu sau intrerupt. Capul are o forma triunghiulara si este aplatizat. Ca semn distinctiv al speciei vom putea observa un corn nazal, moale, care da si numele de vipera cu corn. La masculi se observa o dunga neagra pe cap care pleaca in prelungirea ochilor.Ochii sunt rosiatici si sunt asemanatori cu cei ai felinelor.

  Hrana viperei cu corn este alcatuita in principal din mamifere mici si insecte pe care le imobilizeaza cu ajutorul veninului. Viperele sunt animale vivipare si nasc pui vii. 
vipera ammodytes ammodytes


   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.