Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vipera de stepa ( Vipera ursini )
  Ordinul Squamata    Subordinul Serpentes   Familia Viperidae

Vipera de stepa - Vipera ursini  

  Vipera de stepa ( Vipera ursini ) este cea mai mica dintre speciile de vipera intalnite la noi si cea mai putin veninoasa. Lungimea maxima este de 60cm. Si variatiile de colorit sunt mai putine si asta datorita arealului destul de redus in care traiesc.

  Cele mai multe vipere de stepa le gasim in zona deltei, acolo unde gasesc zone de stepa, aride si nisipoase. A mai fost semnalata si in lunca Siretului din judetul Galati si mai nou in unele zone din judetul Iasi. Vipera de stepa din judetul Iasi este considerata o subspecie aparte, denumita vipera ursini moldavica si traieste in doar doua locatii din judet insa nu vom divulga locatiile din motive de conservare. Numarul lor este estimat la aproximativ 800 de exemplare. Aceste exemplaere sunt monitorizate de Stefan Zamfirescu si Alex Strugariu de la Facultatea de Biologie din Iasi carora trebuie sa le multumim pentru efortul depus.

  O alta subspecie, denumita vipera ursini rakosiensis traieste in judetul Cluj dar nu avem informatii suplimentare legate de numarul lor si de areal.

  Toate speciile de vipere sunt protejate prin lege si populatile de vipere sunt in continua scadere. Faptul ca sunt semnalate zone noi in care acestea au reusit sa ajunga nu poate decat sa ne bucure. Speram si intr-o mai buna intelegere a oamenilor in relatia cu ele.

  Coloritul viperei de stepa este in general cenusiu cu desenul in zig-zag de pe spate de culoare bruna inchisa.Abdomenul este de culoare alba-galbuie-cenusie.

  Ca toata familia si vipera de stepa este un animal vivipar care naste pui vii. 

   

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.