Animale salbatice din Romania

 
       Animale salbatice

            Mamifere
            Pasari
            Reptile
            Pesti

 

 

 
  Vrabia ( Passer domesticus )
  Order Passeriformes   Family Passeridae

vrabia  

  Vrabia este cea mai raspandita si mai cunoscuta pasare din Romania si din Europa. Sub denumirea de vrabie intalnim mai multe specii din care trei sunt intalnite si la noi in tara.

  Vrabia de casa (Passer domesticus) este una din pasarile cu cea mai mare adaptabilitate din lume. Traieste aproape exclusiv in zonele locuite de om, atat urbane cat si rurale, unde profita din plin de oportunitatile ce i se ofera, atat in ceea ce priveste hrana cat si in ceea ce priveste locul pentru cuibarit. Hrana este alcatuita dintr-o mare varietate de seminte si insecte si nu in ultimul rand de resturile alimentare ale omului. Pentru cuib profita de orice crapatura sau mica incinta a cladirilor. Mai rar alege scorburile copacilor, bifurcatiile crengilor sau etajele inferioare ale cuiburilor mari ale altor pasari cum ar fi barza. Constructia este realizata din paie si iarba iar interiorul este captusit cu pene.

  Vrabia de camp (Passer montanus) este intalnita atat in zonele locuite de om cat si in afara localitatilor. De obicei traieste in colonii mari pe care le putem vedea cutreierand campurile in cautarea hranei. Nu ocoleste nici zonele montane. Iarna se retrage in localitati.

  Vrabia spaniola (Passer hispaniolensis) este specifica Peninsulei Iberice si Nordului Africii. La noi este semnalata prezenta catorva colonii in Dobrogea si sporadic in sudul tarii.

  Coloritul general al penajului este cafeniu pe spate cu ceva dungi negre si chiar albe si cenusiu pe gusa si burta. Maculul este mai viu colorat. Capul masculului este de culoare caramizie iar in jurul ciocului si al ochilor penajul este negru. Lungimea vrabiei este de aproximativ 14 cm, deschiderea aripilor de 20-22 cm iar greutatea de 20-25 g.

  Vrabia este o pasare foarte prolifica. Femela depune cate 3-7 oua in 3-4 serii pe an. Puii sunt crescuti si ingrijiti cu mare atentie de ambii parinti. Perioada de incubatie este de 14 zile, timp in care clocitul este asigurat prin rotatie de ambii parinti. Datorita dimensiunilor reduse nu prezinta interes pentru vanatoare. 
vrabia de camp

vrabia forma albinoasa

   

   

 

 

     

copyright© animale-salbatice.ro All right reserved.